I efteråret 2009 offentliggjorde Grønlands Statistik første gang tal omkring indkomstfordelingen dannet på baggrund af en omfattende revision af såvel datagrundlag som metode. Denne revision har forbedret mulighederne for at sammenligne den grønlandske indkomstfordeling med tal fra andre lande. Dette bør dog stadig foretages med en vis varsomhed, hvilket er nærmere beskrevet i afsnit 1.4 i Kapitel 1.

 

De grønlandske tal er beregnet ud fra indkomsterne i 2011, mens der er brugt de senest tilgængelige tal fra andre lande. Opgørelserne præsenteres dels i nærværende kapitel som figurer sammen med tal fra udvalgte lande, og dels i afsnit 6.4 i kapitel 6, hvor tal fra et langt større antal lande er taget med.

 

Figur 5.1 Gini-koefficienter for Grønland og udvalgte OECD-lande

 

Kilde: Grønlands Statistik og OECD.

 

Figur 5.2 Relativ fattigdom i Grønland og udvalgte OECD-lande

 

Anm.: ROP40, ROP50 og ROP60 angiver andelen af befolkningen, der bor i en husstand, hvis ækvivalerede disponible indkomst er mindre end hhv. 40 pct., 50 pct. og 60 pct. af medianindkomsten. 

Kilde: Grønlands Statistik og OECD.

 

Figur 5.3 Forholdet mellem høj- og lavindkomster i udvalgte lande 2011

 

 

Anm.: Figuren angiver udvalgte landes 80/20-ratio, der beregnes som forholdet mellem den samlede indkomstmasse for de 20 pct. med de højeste indkomster og den samlede indkomstmasse for de 20 pct. med de laveste indkomster. Udregningerne er foretaget på ækvivalerede disponible indkomster på personniveau for hele befolkningen.   

Kilde: Grønlands Statistik og Eurostat.